2013. szeptember 8., vasárnap

NOSZTALGIA VILLAMOSOZÁS

A hétvégén különleges utazásra indultunk a fiúkkal, kicsit vissza az időben is. A BKV nosztalgia járatával tettünk egy kis utat Budapesten. A különleges kis járműre kicsit ugyan várni kellett, de megérte.  Nem minden nap utazhat ilyen járművel az ember. A már kívülről is nagyon szép kis villamos kocsi belülről teljesen úgy hatott mintha az ember egy kis ékszerdobozba szállt volna be.


A különleges öntöttvas vázon lévő fa borítású belsőben sok sárgaréz díszítés is helyet kapott. Akkoriban adtak a részletekre. A kapaszkodók és a leszállásjelző csengő zsinórja pedig bőrből volt. Semmi műanyag, semmi bóvli, és csoda szép tisztaság.
A mennyezetet tartó öntöttvas  boltíven felirat olvasható: Tilos a dohányzás! Tilos a köpködés!


A villamost két személy irányította. A Vezető és a Kalauz együttes munkája képen juthattunk csak el a végállomásig. A Vezető fordulásonként átcuccolt a villamos egyik vezető állásból a másikba, mint egy mai villamoson, ámde itt ezt az utat néhány lépéssel a járművön keresztül tette. Minden alkalommal a vezető kart leszerelte, és a kezében átvitte a másik oldalra. És a vezető fülke, mintha egy Steampunk filmbe csöppent volna bele az ember.


A Kalauz eközben a váltót állítgatta, manuálisan, és kezelte az áramszedőt, amelyet szintén kézzel, egy kötél segítségével lehetett átállítani. És igen, kezelte a jegyeket is.


Az utazás kellemes volt, habár a mai kor embere el van szokva a zakatolva rázkódó és néha sipító hangot hallató szerkezetektől. Nekünk azért nagyon bejött. Amerre jártunk mindenki megcsodálta, turisták fényképezték és csodálták a kis járművet, ami minden megállóba érve, habár utasokat nem vehetett fel egy kis csilingeléssel köszönte meg az ott várakozó emberek érdeklődését.
BRigó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése