2013. szeptember 27., péntek

LEVENDULA BABA

Ebben a tanévben az első közös varrásunkon levendula babákat készítettünk.

A varrogatás jó hangulatban telt, néhányan be is tudták fejezni a kis angyalkájukat. Azoknak akik viszont nem tudtak eljönni a varrásra, vagy nem készültek el a varrással, most közzé teszem a varrási útmutatót.
Első lépésben a hozzávalók, mintás anyagok, pamutfonal a hajnak, hímzőfonal, gombok, vatelin és tömő anyag, szalag és természetesen levendulavirág előkészítése. A szerencséseknek ezeket egy szabásmintával együtt előkészítettem.

Egymáshoz varrjuk a test darabjait, az anyagok sorrendjének meghatározásához használjátok a szabásminta rajzot. A karokat, amire már a kéz anyag előzőleg fel lett varrva az előrajzolt minta szerint körbevarrjuk, majd kifordítjuk. A szárnyacskákat a vatelinnel együtt a minta szerint szintén körbevarrjuk, kifordítjuk, a lyukat kézzel bevarrjuk, majd megvasaljuk.

A test mindkét oldalán a középső sávban elkészítjük a hímzést. A szabásmintára rárajzoltam két változatot, amit ízlés szerint még pluszban a babára lehet hímezni. A testet az oldalaknál körbevarrjuk, úgy hogy a szűkítő nyílásokat és a kifordító nyílást nem varrjuk be. Az anyagot a szűkítőknél oldalt összefogjuk és levarrjuk, úgy ahogyan a neszesszerek aljának kialakításánál szoktuk. Így alakítjuk ki az angyalka vastagságát. Ha itt kisebbet varrunk be a test magasabb és vékonyabb, ha viszont többet, akkor alacsonyabb és ducibb lesz. Kifordítjuk és  kissé megvasaljuk. A karokat kitömjük és a nyílásokat kézzel bevarrjuk. A szárnyakat körben kézzel megtűzzük.

A testet kitömjük, az aljába a kis levendula zsákot berakjuk, majd összevarrjuk a nyílást. A hajnak szánt fonalat a kezünkre tekerjük és középen összekötjük és így a fejtetőre varrjuk. A fej mindkét oldalán a hajat kis copfokba fogjuk és a fej oldalához varrjuk.

Felvarrjuk a kezeket a gombok segítségével, úgy hogy a testet minden öltésnél teljesen átöltjük. Így tehát egyszerre varrjuk fel mindkettőt.Így akár mozogni is tudnak. A szárnyakat ugyanígy egyszerre, a hát átöltésével varrjuk a testhez.
Felvarrjuk a nyakhoz az akasztót is.

Elöl a gallérhoz felvarrjuk a szívecske alakú gombocskát, és elkészítjük a "sminkjét". Itt rózsaszínes árnyalatú arcpirosítót használtunk.

Ha ezzel elkészültünk megfestjük a szemecskéit. Ehhez hobbi festéket használunk. Elsőként a fekete szemeket festjük fel egy nagyobb fejű gombostű segítségével, majd a kis pöttyöcskét az arcra. Ha a fekete már megszáradt egy kisebb gombostűvel ráfestünk egy pici fehér pöttyöt, ettől fog csillogni a szeme. A szájához kis cérnamaradékot fűzünk.
A kezecskéit egymáshoz öltjük, így csinosabban állnak.

El is készült az angyalkánk. El lehet készíteni piros, zöld, karácsonyos anyagból is, és akkor aranyos kis karácsonyi ajándék válik belőle, akár levendulával, vagy karácsonyi illatú potpourrival töltve.
Mindenkinek kellemes varrogatást kívánok!

BRigó

3 megjegyzés:

  1. nagyon tetszik ez az ötletes levendulás angyalka. Mivel levendulát termelünk, igy a gyermekeimnek el fogom késziteni. Nagyon köszönöm a jó ötletet.
    Ani

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszik. Levendula az egyik kedvenc növényem, virágom.

    VálaszTörlés