2013. június 1., szombat

ÜDVÖZLŐTÁBLA KÉSZÍTÉSE

A tegnapi közös varráson a már előkészített kis táblákat varrtuk össze. 


Az elkészítés menete a következő:
Előkészítjük a méretre szabott darabokat. A hímzett belső nálam 17x10 cm volt, ennek megfelelően a két hosszabbik oldal 17x6, a két rövidebbik 10x6 , a sarok négyzetek pedig 6x6 cm nagyságúak.



A darabokat egymáshoz varrjuk, úgy hogy a középső hímzett anyagra először a felülre és alulra a két hosszabb anyagot felvarrjuk. Második lépésben a két rövidebbik oldalsó téglalapra / itt a cicás /felvarrjuk a 6 cm-es oldalhoz a két 6x6 cm-es négyzetet, alulra és felülre. Ha ezzel is megvagyunk a hímzett anyag oldalához illesztjük az elkészített két csíkot és felvarrjuk. Ezek után az így elkészült fedlapot megvasaljuk. /Vigyázzatok, a színéről kell vasalni, mert a hímzés miatt az anyag hátulján felvasalhatós vetex van, amit csak a színéről szabad vasalni! /
Elkészítjük a "szendvicset". Alulra a polár anyag, utána a kesztyűbélés, majd a fedlap következik. Az egészet néhány helyen egymáshoz gombostűzzük. A hátulja anyag és a bélés, tűzésnél mindig nagyobb legyen mint a fedlap!


A három réteget kézzel vagy géppel a varrások mentén letűzzük. A tűzés mehet az "árokban", tehát szorosan a két anyag illesztésénél, vagy valamelyik anyagon a varrás mentén. 
Ha ez is elkészült a fedlaphoz igazítjuk a bélés és a hátulja anyagot. Legjobb vágólapon körkéssel vonalzó mellett dolgozni. 
A képecske alján indulva elkezdjük felvarrni a szegőt. Kezdésnél hajtsuk be az anyagot, majd folyamatosan haladjunk a sarokig. Itt fordulunk a sarkot igazítva. Ha körbe értünk a fölösleges szegő anyagot levágjuk.


A képet megfordítjuk. A nekünk bal felső sarokból indulva kézzel levarrjuk a szegélyt, apró láthatatlan öltésekkel egészen a jobb felső sarokig. Ha ide értünk a szegő alá behelyezzük a hurkapálcikát, méretre vágjuk és befejezzük a szegést. A kis akasztó zsinór két végére két kis csomót készítünk és a táblácska hátuljához varrjuk a szegő alá a két szélére.

Elkészült a mű!
Ízlés szerint még tovább díszíthető a táblácska, csipkével, farkas foggal, gombocskákkal.


Mindenkinek jó öltögetést kívánok hozzá!
Brigó





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése