2013. április 15., hétfő

LEGÚJABB SZERZEMÉNY

Legújabb szerzeményem története az, hogy már rég óta szettem volna egy magyar gyártmányú antik varrógépet. Nemrégen a sokat böngészett hirdetési oldalak egyikén az antik varrógépek között találtam egy aránylag jó állapotú Pápai Manó gépet.

Sajnos a korát pontosan nem tudom, de körülbelül fél óra tisztogatás, olajozás és tűcsere után úgy varr mint egy új gép. Maga a szerkezet tökéletesen működik. A gépről a festés kicsit meg van kopva, de nagyobb sérülés nem érte. Az öntött vas láb jó állapotú, de a festését fel kell újítani, természetesen az aranyozás megtartása mellett. A gyári olajozója is megvan, de ennek festése is megkopott.
 Az asztallal már kicsit több a gond. Az eredetileg nagy műgonddal megalkotott aprólékos intarzia több helyen sérült és hiányos. Sajnos a fa részeket a szú is kikezdte.
Az asztallap érdekessége,hogy fa intarziából még egy centiméter is van rajta kialakítva.

A gép fedele jó állapotú, szerencsére a Pápai Manó felirat és a virágok még szépen látszanak rajta.

Pápai Manó Budapesti Varrógépgyáros volt. Közvetlenül az első világháború előtt építtetett egy csodás házat a XIV. kerületben, a Thököly u. 61. szám alatt, melyet a mai napig Pápai-háznak hívnak.
A ház történetét egy érdekes legenda is még különösebbé teszi. A homlokzaton lévő várakozó nő alakról azt tartják, hogy a fronton harcoló férjét várta haza a teraszon állva. Mikor a férfi halálhírét hozták, ő továbbra is várta az erkélyen. Egy nap meglátta a frontról mégis haza térő férjét és a nagy örömtől megállt a szíve.
A legenda szerint ennek a hölgynek az emlékére készítette a szobrot 1912-ben Ligeti Miklós címe a "Várakozó nő".

Brigó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése