2014. február 22., szombat

EGY SOKZSEBES PÉNZTÁRCA KÉSZÍTÉSE


Februári közös varrásunkon egy sokzsebes pénztárcát készítettünk. Az előkészített csomagban minden hozzávaló megtalálható volt.


Ideje hozzálátni a varráshoz. Elsőként a cipzáras zsebet készítjük el. A béléssel ellátott zsebdarabokat egymásra fordítjuk, színt a színre, úgy hogy az előre kirajzolt cipzár varrásvonal legyen felül.


A vonal mentén végigvarrjuk, majd a képen látható módon kivágjuk. A bélést átfordítva a színéről levasaljuk.


A cipzárat a nyílásra gombostűzzük és körben oda varrjuk. Az így elkészült zsebanyagot keresztben félbehajtjuk, és vékonyan letűzzük.


A másik oldalon lévő három zsebanyag felső szélét is letűzzük az előzőhöz hasonlóan.


Az egyik keskenyebb zsebet a nagyobb zseb közepére fektetjük, és az aljánál végig varrjuk. Ezek után a másik keskenyebb zsebet a  nagy aljára fektetjük és ezt is odavarrjuk. Keresztben átvarrjuk a zsebeket, így alakítjuk ki a kártyák helyét.


Az így elkészült zsebeket a mintás vászon alap anyagunkra helyezzük az ábra szerint, figyelve, hogy a középső berajzolt varrási segédvonal a két zseb közé kerüljön. Összeállítjuk a "szendvicset" úgy hogy a belső rész alá tesszük a táskabélést, majd a vatelint. Körben a szélén egymáshoz gépeljük. 


Elkészítjük a ráhajtható fület, úgy hogy az előre elkészített, színével összefordított anyagra helyezzük a merevítő táskabélés előre leszabott darabját és a fehér bélés előrerajzolt széle mellett vékonyan körbevarrjuk.  


Az elkészült belső részt a kordbársony anyagra helyezzük, úgy hogy a bársony csíkozása merőleges legyen a közép varrásunkra. A belső rész felől az előrerajzolt középvonalon a négy réteget egymáshoz varrjuk. Érdemes a varrógép öltés nagyságát nagyobbra állítani, így szebb  lesz a varrás. A fülecskét kifordítjuk, és a széle mentén körben megtűzzük. 


Most a kord anyag körbevarrása következik. A külső kord anyagnak nagyobbnak kell lennie mint a belső résznek, mert különben nem lehet összecsukni. Ezért  a következő lépésben kissé betartva a nagyobb külső anyagot a belsőhöz varrjuk, de csak a középvonallal párhuzamos oldalakon. Felvarrjuk az összekapcsoló fülecskét is. A felső és alsó oldalakat is összevarrjuk, a kord anyag igazításával. Ha szükséges körbevágjuk a széleket.


A szegő felvarrása következik, olyan módon ahogyan a terítőket szoktuk keretezni. A varrást az egyik oldalról indítjuk, soha nem saroktól.


Kézzel a belső oldalról körbevarrjuk a szegőt. A fülecskét a szegő felé letűzzük. Felvarrjuk a patentokat. 


Már csak a díszítés van hátra. Kis horgolt virágot vagy fém díszeket varrhatunk rá, és máris használatba vehetjük az elkészült pénztárcákat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése